Æsel

Equus asinus africanus

Føde

Græsser og urter

Vægt

150 - 400 kg (afhængig af race)

Højde

Ca. 1 meter (kan variere afhængig af race)

Levetid

Op til ca. 30 år

Antal unger

1, sjældent 2

Beskyttet art?

Nej

Om Æsel

Værd at vide om ÆSLET

Æsler ler i familie med heste og zebraer. De kendetegnet ved deres store hoveder, længe øre og ko-lignende haler. Æsler kommer i mange forskellige farver: hvid, sort, plettet, mange nuancer af brun og grå. Den mest almindelig farve er ”musegrå”. De fleste ensfarvede æsler har en mørk rygstribe fra manken til hale og en mørk stribe på tværs af deres skuldre. De har en oprejst manke, og mangler pandelokken, som ses hos heste.

Æselhove er smallere end hestehove, hvilket giver æsler et mere sikkert fodfæste, men gør dem noget langsommere end heste.
Æsler æder græs, urter og småbuske og kan klare sig uden vand i adskillige dage. Vildæsler er sociale og færdes oftest i flokke på ca. 5 individer. I yngletiden er hingstene territoriale og parrer sig med de hopper, der kommer ind i territoriet. Hopperne forsvares mod andre hingste, så længe de befinder sig i territoriet. Hoppen er drægtig i 12 måneder og føder et enkelt føl, men tvillingefødsler ses fra tid til anden.

Tamæslet nedstammer fra det afrikanske vildæsel, som i dag kun findes ganske få steder i det nordøstlige Afrika. Det vides ikke helt nøjagtigt, hvornår æslet blev tæmmet, men man gætter på, at det skete for ca. 10.000-12.000 år siden.

Tamæslet anvendes verden over til et utal af arbejdsopgaver og er, på grund af sin nøjsomhed og evne til at arbejde under meget varme og vanskelige forhold, et overordentlig vigtigt arbejdsdyr i store dele af den tredje verden.

Tamæsler varierer meget i størrelse, og aftegningerne er afhængig af hvor de kommer fra. Men fælles for næsten alle tamæsler er den sorte stregtegning ned over ryggen og tværs hen over manen, som er et levn fra det afrikanske vildæsel.

Område

Farme og landbrug

Vidste du, at…

… tamæslet er den domesticerede form af det afrikanske vildæsel?
…den sorte stribe, der løber langs æslets ryg kaldes en “ål”?
…æsler kan ikke vrinske ligesom heste, men kan derimod skryde?

IUCN status

Det domesticerede æsel er ikke truet, men det Afrikanske vildæsel er ifølge IUCN’s rødliste kritisk truet (CR) og bestanden er faldende.

Andre dyr fra samme område

Udforsk vores dyr

Del indholdet om Æsel

Du er velkommen til at dele denne side blandt dine venner og familie, gøre dem bekendt med de ekstraordinære egenskaber ved en Æsel og belyse vores uophørlige forpligtelse til at beskytte og forbedre deres eksistens hver dag.