Mange bevaringsprojekter kører i øjeblikket med henblik på at opretholde bestanden af den grå krontrane. F.eks. lokale bevaringsprojekter af vådområder i Kenya, Uganda og Zimbabwe. Vådområderne hvor tranerne lever er beskyttet af udvalgte lande, som deltager i RAMSAR konventionen og AEWA (the African-Eurasian Water Bird Agreement). Tranerne er gode til at reproducere sig i fangenskab hvilket forhåbentlig vi får glæde af i Ree Park Safari.
Østafrikansk krontrane
Balearica regulorum gibbericeps
Føde
Insekter, firben, frø, kerner, bløddyr m.m.
Vægt
3 - 4 kg
Højde
Ca. 1 m
Levetid
Op til ca. 25 år
Antal æg
2 - 4
Beskyttet art?
Nogle steder er tranernes yngleområder beskyttet.
Om Østafrikansk krontrane
Værd at vide om østafrikansk krontrane
Over en meter høj majestætisk fugl med grå fjer på krop og hals – svingfjerene er sorte og på vingens forkant er der et stort område med hvide fjer med gule nuancer i hjørnet nederst ind mod kroppen. Hovedet er sort og hvidt med en skillelinje gennem øjet som er blåt – næbbet er mørkegråt/sort. Særligt karakteristisk er den gule ”krone” som består af helt tynde, gule fjer med en lille sort top. Under struben hænger en rød hudsæk, der blandt andet kan pustes op og bruges til et rungende kald. Benene er sorte, og de har en lang bagud vendt tå, der gør dem i stand til at sidde på grene i træerne.
Hanner og hunner er ens, selvom hannen er en smule større end hunnen. Unge fugle har mere brunlige nuancer og en mørkere krone.
Når den grå krontrane har fundet en mulig mage, startes der en ”bryllupsdans” hvor begge parter deltager – dette er et fantastisk skue, der involverer både nikken og bukken med hovedet og en masse hop og spring. Det kan både være hannen og hunnen der starter dansen som kan begyndes på flere måder. Oftest startes dansen med en serie af rungende kald som frembringes ved oppustning af hudsækken under struben. Derefter nikker de begge med hovedet og spreder vingerne og begynder på en række yndefulde hop. Begge parter kan sætte dansen på pause, hvorefter den genoptages efter lidt tid.
Tranernes deres samliv varer hele livet, og det er ikke kun i forbindelse med parring de har glæde af hinanden – de hjælper også hinanden med at pudse fjer og holde sig rene. Dansen som tidligere beskrevet ses også ind imellem efter tranerne har dannet par, hvilket tyder på at den er med til at opretholde båndet mellem de to fugle.
Krontrane søger ofte føde i korte/medium høje græsområder, men ses også ind imellem i opdyrkede områder hvor de spiser afgrøderne. På grund af dens mange fødemuligheder kan den grå krontrane leve i mange forskellige habitater og den ses ofte kolonisere menneskeskabte landskaber.
Tranernes indtog på landmændenes marker er både positivt og negativt – på den ene side spiser den mange af afgrøderne, hvilket de selvfølgelig ikke er glade for, men på den anden side spiser de insekter der er skadedyr, som ødelægger planterne.
Område
Savanne og græsland, gerne nær vand
Vidste du, at…?
…de østafrikanske krontraner foretrækker at lave reder på jorden, men kan også finde på at gøre det i træer? Det er der kun 1 anden art indenfor trane-familien der kan finde på.
…krontraneunger kan svømme kun 12 timer efter udklækning?
…krontranen er Ugandas nationalfugl?