Defassa vandbuk
Kobus ellipsiprumnus defassa
Føde
Græsser, evt. urter og blade
Vægt
160 - 240 kg
Højde
1,2 - 1,3 m
Levetid
15 - 20 år
Antal unger
1, sjældent 2
Beskyttet art?
Nej. De er nogle steder indirekte beskyttet pga. beskyttede leveområder.
Om Defassa vandbuk
Værd at vide om defassa vandbuk
Vandbukken er stor antilope, med en gråbrun, mellemlang pels. Den har store, afrundede ører og en hvid markering om mulen. Den har en hvid bagdel, et såkaldt spejl, hvilket adskiller den fra sin slægtning, almindelig vandbuk (også kalde ellipsevandbuk), der har en ellipseformet ring på bagdelen. Hos vandbukkene er det kun hannerne der bærer horn, og disse kan blive op mod 1 m lange og er typisk markeret med op mod 40 fortykkede ringe.
Vandbukke er ikke udprægede flokdyr og findes derfor typisk alene, i par eller i smågrupper. Fødesøgning i samme områder kan dog medføre, at der dannes små flokke, typisk på 5-10 hun-vandbukke. Kønsmodne hanner er territoriale, mens unge hanner danner bachelor-grupper og ligesom hunnerne flytter sig efter fødetilgængeligheden. Dyrenes aktivitetsniveau afhænger af regntiden og tilgængeligheden af vand. I tørre perioder har vandbukkene behov for mere hvile. Defassa vandbukken spiser en meget proteinrig diæt, hvilket er en medvirkende årsag til dens behov for vand i deres umiddelbare omgivelser. Deres behov for at opholde sig nær vand, har givet dem navnet vandbuk.
Område
Savanne, busksavanne, nær permanente floder og søer
Vidste du, at…
…nogle mener, at vandbukke i sjældne tilfælde kan finde på at søge tilflugt ude i vand, hvis de føler sig truet? Dette er der dog ikke noget evidens for.
…vandbukken bruger ca. 70% af sin dag på at græsse og ligge og tygge drøv?
…hun-vandbukket gemmer sin kalv i det høje græs i 2-3 uger efter den er blevet født?