Den asiatiske dværgodder er i følge IUCN erklæret sårbar. Det er især pga. habitattab, men også pelsjægere og kæledyrsjægere truer bestanden.
Asiatisk dværgodder
Aonyx cinereus
Føde
Muslinger, krebsdyr, evt. fisk
Vægt
2,5 - 5,5 kg
Højde
Ca. 25 cm
Levetid
Ca. 15 år
Antal unger
1-2, sjældent op til 6
Beskyttet art?
Ja
Om Asiatisk dværgodder
Værd at vide om DVÆRGODDEREN
Den asiatiske dværgodder er den mindste af alle oddere. Udover størrelsen kendes den på, at den som den eneste odderart ved ikke, eller kun delvist, at have svømmehud imellem tæerne på for- og bagben. Dette gør poterne mere følsomme og letter dermed fødesøgningen, hvor den asiatiske dværgodder mærker sig frem til sit bytte i mudder eller under sten. Alle andre odderarter fanger deres bytte med munden.
Den asiatiske dværgodder lever i små og løst sammensatte familiegrupper på op til 12 individer. Gruppen ledes af forældreparret, men alle generationer hjælper hinanden med at forsvare territoriet og passe på de yngste unger. Gruppens medlemmer er meget sociale, og de ses tit lege med hinanden i vandet eller på bredden. Her kommunikerer de især ved hjælp af lyde.
Når et par har fundet sammen, bliver de sammen resten af livet. Herefter yngler de hvert år, hvis forholdene er til det, godt hjulpet på vej af de ældre unger. Når ungerne på denne måde har hjulpet forældrene i et par år, er de selv bedre rustet til at drage ud for at grundlægge deres egen familiegruppe.
Den asiatiske dværgodder er i følge IUCN erklæret sårbar. Det er især pga. habitattab, men også pelsjægere og kæledyrsjægere truer bestanden.