De fleste baktriske kameler er i dag domesticerede og udbredt i store dele af Eurasien og det nordlige Afrika, men der findes også en lille bestand af vilde baktriske kameler (Camelus bactrianus ferus) i Mongoliet og Kina, i et område der kaldes Baktrien.
Baktrisk kamel
Camelus bactrianus
Føde
Planter m.m.
Vægt
300 - 700 kg
Højde
Ca. 2 m
Levetid
Ca. 35 år
Antal unger
1, sjældent 2
Beskyttet art?
Ja
Om Baktrisk kamel
Værd at vide om baktrisk kamel
Den baktriske kamel er kendetegnet ved sin to pukler på ryggen, som adskiller den fra dens nærmeste slægtning; dromedaren, der kun har én pukkel.
Den baktriske kamel er også kendt som den “to-puklede kamel”, og lever i egne, hvor temperaturerne ligger mellem -29°C om vinteren og 38°C om sommeren. Puklerne er store fedtdepoter, der gør kamelerne i stand til at klare sig i perioder med både tørke og hård frost, hvor det kan være svært at finde føde. De kan af samme årsag også klare sig længe uden vand, hvis de sparer på energien og kræfterne, da de sveder minimalt og kan opkoncentrere deres urin, for at mindske væsketab. Når de har adgang til vand kan de til gengæld drikke op mod 100 liter på bare 10 minutter, hvis der er gået lang tid siden at de sidst har drukket.
Dette høje temperaturskift i løbet af året klarer kamelen også delvist ved at have en tyk vinterpels, som tabes når sommeren kommer. Den tykke pels har været også førhen været brugt i tøjindustrien, bl.a. til at lave jakker af, da fibrene isolerer godt. Derudover er kamelerne omnivorer, dvs. altædende og spiser primært plantemateriale, også af grov struktur, som andre dyr typisk ikke spiser, men kan også spise ådsler og andet. Hvis de slet ikke kan finde føde kan de finde på at spise reb, teltduge og andet.
Kamelen har desuden tilpasset sig ørkenlivet ved at have næsebor, der kan lukkes, buskede øjenbryn, to rækker øjenvipper og små ører dækket af hår både indvendig og udvendig, der beskytter kamelen mod bl.a. sandstorme og andre hårde vejrforhold.
Område
Ørken, steppe og græsland
Vidste du, at…
…kameler kan svømme?
…kamelræs har været og stadig er en populær sport nogle steder, f.eks. i Marokko?
…kamelen nogle gange kaldes “ørkenskib”, da passagerer kan blive ganske søsyge af kamlernes gyngende gang?