Nonnetræand

Dendrocygna viduata

Føde

Græs, tang, insekter, krebs og bløddyr

Vægt

0,5 - 0,8 kg

Højde

35 - 45 cm

Levetid

Ca. 15 år

Antal æg

Op til 8 - 12

Beskyttet art?

Nej

  • Føde

    Græs, tang, insekter, krebs og bløddyr

  • Vægt

    0,5 - 0,8 kg

  • Højde

    35 - 45 cm

  • Levetid

    Ca. 15 år

  • Antal æg

    Op til 8 - 12

  • Beskyttet art?

    Nej

About the Nonnetræand

Værd at vide om nonnetræand

Nonnetræanden er en mellemstor and i familien fløjteænder, der er karakteriseret ved deres hvide “nonnehætte” på hovedet og brunlige fjerdragt.

Hannerne er hvide på fronten af deres hoved, samt langs halsen. Resten af hovedet er sort. Hunnen er meget lig hannen, men i fronten af deres hoved, samt halsen har hunnerne istedet en rustrød farve. Begge køn har blålige ben og fødder og har længere hals og ben end andre ænder typisk har.

Nonnetræender foretrækker at leve i områder, der indeholder ferskvands-vådområder såsom søer, floder sumpe, floddeltaer, spildevandsanlæg, rismarker m.fl. De opholder sig ofte på sandbanker i vandkanten. I forhold til andre træænder, så er det sjældent de befinder sig oppe i træerne. Nonnetræanden søger føde i vand, hvor ænderne ofte dykker for at finde rodknolde, krebsdyr og vandplanter. De er sociale dyr der kan findes i flokke på flere tusinde individer hvor de fouragerer sammen om natten (om vinteren ses det, at de fouragerer om dagen også). Flokkene flytter sig sporadisk alt efter vand og føde.

Reproduktion begynder i begyndelsen af den lokale regnsæson hvor arten enten bygger rede for sig selv, eller i løse kolonier eller små grupper. Reden bygges af blade tæt på vand enten i tyk vegetation, eller på tør jord. Nogle gange placeres rederne også i hulrum i træer. Disse reder kan både placeres med store mellemrum, eller små kolonier af fuglene placerer dem samlet.

Efter yngel gennemgår de voksne en periode på 18-25 dage hvor de mister deres fjer og derfor ikke kan flyve. I denne periode er de ekstra sårbare overfor rovdyr, og søger derfor tyk vegetation at gemme sig i.

Habitat

Ferskvands-vådområder; søer, floder, sumpe, floddeltaer, spildevandsanlæg, rismarker, marsk m.fl.

IUCN Status

Trusler for nonnetræænder inkluderer sygdomme som fugleinfluenza og fuglebotulisme. Derudover jages ænderne for deres kød i Malawi og Botswana, og til brug i traditionel medicin i Nigeria.

Other animals from the same region

Explore our animals

Share the word about the Nonnetræand

Feel free to disseminate this page among your friends and family, acquainting them with the extraordinary characteristics of a Nonnetræand and elucidating our ceaseless commitment to safeguarding and enhancing their existence each day.