HVAD SØGER DU?

Lær alt om...

Geparden

Geparden er verdens hurtigste landlevende pattedyr og er med sin slanke krop, sin store brystkasse, lunger og hjerte specielt tilpasset til fart.

Værd at vide om GEPARDEN

Geparden er en af de ældste kattearter i verden. Den har gennem årtusinde tilpasset sig et stærkt specialiseret liv som savannens sprinter, hvor den kan komme helt op på 110-120 km/t.

Dens slanke og atletiske krop, med de store lunger og et stort hjerte, sender hurtigt ilten rundt til de arbejdende muskler. De lange ben og den yderst fleksible rygrad, giver et kraftigt afsæt og sikrer høj fart.
I modsætning til alle andre kattearter, kan gepardens klør ikke trækkes ind, så de ligger skjult i poterne.

Ved at have kløerne ude hele tiden, sikrer geparden sig det bedst mulige fodfæste og acceleration, under de hurtige jagter. Til gengæld er kløerne noget grovere og bliver også mere slidt, end andre kattes klør, hvilket gør, at geparden ikke er lige så god til at klatre, som andre kattearter. 

Gepardens primære sans er synssansen, som er uundværlig, når den spejder efter et passende bytte på den store åbne savanne. Fra de store øjne og ned mod munden, løber de karakteristiske sorte tårestriber. Der er mange teorier om grunden til disse tårestriber, men en af de tilbagevenende forklaringer er, at de sorte striber, absorberer sollyset, så geparden ikke bliver blændet når den jager.

Voksne geparder lever oftest alene, men grupper af unge hanner fra samme kuld, kan leve sammen og drager blandt andet fordel af at kunne jage i flok, og hjælpes med at holde øje med større rovdyr.

Tidligere var geparden vidt udbredt i store dele af Afrika og Asien, men jagt, indfangning, og ødelæggelse af gepardens leveområder har reduceret bestanden stærkt. I Asien er geparden næsten udryddet og kun små isolerede bestande findes tilbage i Iran.

Den samlede verdenspopulation af geparder er gennem de seneste år faldet til lige under 7.000 dyr. Derfor indgår geparden blandt andet i EEP programmet for bevarelse af udryddelsestruede dyrearter. Geparden er klassificeret som en sårbar art. 

I Ree Park Safari har vi stor fokus på avlsarbejdet med geparder, og samarbejder tæt med øvrige zoo's for at sikre en genetisk stærk bestand af geparder i fangenskab.

Et smukt dyr

Tag ikke fejl, selv om den er super smuk - så er Geparden også en dræber. Og den bruger sin enorme hastighed til at indhente byttet.

Ved Cheetah Valley i Ree Park Safari, fornemmer geparderne at noget er i gærde. Verdens hurtigste dyr begynder at gøre sig klar til en sprint gennem det høje græs. Geparderne skal nemlig aktiveres, og det går lynenes stærkt.

Previous Next

Se en film om
gepard fodring

Oplev det hæsblæsende tempo det foregår i når geparderne skal have mad. Der skal arbejdes for føden.

Her er lidt fakta om Geparden

Hvad spiser geparden?

Geparden er tilpasset til at nedlægge små og mellemstore byttedyr, som for eksempel mindre antiloper, kalve og sågar harer og fugle.

HVOR MANGE UNGER FÅR GEPARDEN?

Geparden får typisk 2-5 unger hvert andet år.

HVOR LEVER GEPARDEN?

Geparden lever på de åbne græssavanner. Tidligere var geparden vidt udbredt i store dele af Afrika og Asien, men jagt, indfangning, og ødelæggelse af gepardens leveområder har reduceret bestanden stærkt. I Asien er geparden næsten udryddet og kun små isolerede bestande findes tilbage i Iran.