Gepard
Dyr i Afrika
Geparden er verdens hurtigste landlevende pattedyr og er med sin slanke krop, sin store brystkasse, lunger og hjerte specielt tilpasset til fart.
Gepard
Geparden er en af de ældste kattearter i verden. Den har gennem årtusinde tilpasset sig et stærkt specialiseret liv som savannens sprinter, hvor den kan komme helt op på 110-120 km/t. Dens slanke og atletiske krop, med de store lunger og et stort hjerte, sender hurtigt ilten rundt til de arbejdende muskler. De lange ben og den yderst fleksible rygrad, giver et kraftigt afsæt og sikrer høj fart.
I modsætning til alle andre kattearter, kan gepardens klør ikke trækkes ind, så de ligger skjult i poterne. Ved at have kløerne ude hele tiden, sikrer geparden sig det bedst mulige fodfæste og acceleration, under de hurtige jagter. Til gengæld er kløerne noget grovere og bliver også mere slidt, end andre kattes klør, hvilket gør, at geparden ikke er lige så god til at klatre, som andre kattearter.
Gepardens primære sans er synssansen, som er uundværlig, når den spejder efter et passende bytte på den store åbne savanne. Fra de store øjne og ned mod munden, løber de karakteristiske sorte tårestriber. Der er mange teorier om grunden til disse tårestriber, men en af de tilbagevenende forklaringer er, at de sorte striber, absorberer sollyset, så geparden ikke bliver blændet når den jager.
Voksne geparder lever oftest alene, men grupper af unge hanner fra samme kuld, kan leve sammen og drager blandt andet fordel af at kunne jage i flok, og hjælpes med at holde øje med større rovdyr.
Tidligere var geparden vidt udbredt i store dele af Afrika og Asien, men jagt, indfangning, og ødelæggelse af gepardens leveområder har reduceret bestanden stærkt. I Asien er geparden næsten udryddet og kun små isolerede bestande findes tilbage i Iran.
Den samlede verdenspopulation af geparder er gennem de seneste år faldet til lige under 7.000 dyr. Derfor indgår geparden blandt andet i EEP programmet for bevarelse af udryddelsestruede dyrearter. Geparden er klassificeret som en sårbar art.
I Ree Park Safari har vi stor fokus på avlsarbejdet med geparder, og samarbejder tæt med øvrige zoo's for at sikre en genetisk stærk bestand af geparder i fangenskab.
Føde
Hvad spiser geparden?
Geparden er tilpasset til at nedlægge små og mellemstore byttedyr, som for eksempel mindre antiloper, kalve og sågar harer og fugle.
Antal unger
Hvor mange unger får geparden?
Geparden får typisk 2-5 unger hvert andet år.
Levested
Hvor lever geparden?
Geparden lever på de åbne græssavanner. Tidligere var geparden vidt udbredt i store dele af Afrika og Asien, men jagt, indfangning, og ødelæggelse af gepardens leveområder har reduceret bestanden stærkt. I Asien er geparden næsten udryddet og kun små isolerede bestande findes tilbage i Iran.
Geparden i Ree Park Safari
"...vidste du, at geparden kan accelerere fra 0-70 km/t på bare 2,5-3 sekunder?"
Gepardaktivering
i Ree Park Safari
Ved Cheetah Valley i Ree Park Safari, fornemmer geparderne at noget er i gærde. Verdens hurtigste dyr begynder at gøre sig klar til en sprint gennem det høje græs. Geparderne skal nemlig aktiveres, og det går lynenes stærkt.
Afrikanske dyr
Afrika er det største kontinent i Ree Park. Her møder du bl.a. dyrenes konge, verdens højeste dyr og verdens hurtigste dyr.
Kontinentet er opdelt i 4 områder med hver sit særpræg og særlige dyr
Ovenfor kan du vælge dig ind på alle de Afrikanske dyr vi har i Ree Park Safari.
Katanga Hill - i løvernes rige
Tag turen ad den lange træbro op til Kopjen, de store klippeformationer på toppen af bakkerne i Katanga Hill. Herfra har du og dyrenes konge en fantastisk udsigt over græssavannen. Her kan løverne boltre sig på 1 hektar og de har rig lejlighed til at få rørt deres mægtige muskler i det kuperede område.
Græssavannen
På græssavannen møder du mange af de afrikanske dyr, bl.a. giraf, sort næsehorn, struds, zebra, gnu og mange andre fascinerende arter. Du har mulighed for at komme med ind på savannen med én af parkens land rovere. Eller du kan tage en vandretur langs det 10 hektar store område.
Busksavannen
Mød danmarks eneste geparder, verdens hurtigste dyr, på busksavannen. Her har de et stort område, hvor de kan spejde langt, præcis som de er gode til, når de store vidder på savannen skal overvåges for byttedyr og potentielle trusler.
Naboerne, de afrikanske vildhunde er ikke nær så hurtige. Til gengæld kan de løbe utrolig langt og samarbejde på en kompleks og effektiv måde.
Skovsavannen
Bongoantiloper. Mød dem på skovsavannen tæt ved geparderne. Her har de både adgang til et dejligt skovareal kan få lov at stikke trynen i mudderet. Det går ikke stille for sig!
Ree Park Safari har selvfølgelig mange flere dyr fra Afrika, som også kan se ovenfor: Eland Antilope, Stor Flamingo, Østafrikansk Krontrane, Marabustork, Nubisk Ged, Rosa pelikaner, Sandkat, Afrikansk Sporeskildpadde, Den Afrikanske Struds, Defassa Vandbuk, Zebra Mangust, Grå Jaco, Impala og Penselsvin.
Overblik over
fodringer
På kortet kan du få et overblik over, hvor de forskellige fodringer finder sted.