Det sorte næsehorn Bashira er død

Næsehornet Bashira

er død

Der er en trist stemning blandt medarbejderne i Ree Park Safari efter det sorte næsehorn, Bashira, mandag aften afgik ved døden. En obduktion skal nu fastlægge årsagen og yderligere undersøgelser foretages. Foreløbige undersøgelser tyder dog på at dødsårsagen skyldes et perforerende fremmedlegeme i mavetarm systemet.

Bashira har ikke spist og drukket, som hun plejer de seneste ca. 14 dage, men der var bedring at se i løbet af mandagen, hvor næsehornet viste interesse for selv at indtage føde og vand.
Bashira blev for 10 dage siden bedøvet ned for at finde en årsag til, at hun ikke ville indtage føde. Her fandt man en hævelse i halsen, formentlig forårsaget fra en af de utallige grene hun naturligt indtager hver dag som en del af sin føde. En intensiv behandling med bl.a. antibiotika og masser af væske blev iværksat. Dyrepasserne Rune, Niclas og Jesper har dedikeret været ved hendes side døgnet rundt og overvåget, at hun fik væske, føde og den nødvendige behandling. Obduktionen viser nu, at endnu en gren/kvist havde perforeret hendes tarm, men yderligere undersøgelser foretages for at klarlægge hele årsagen.

Drægtig

Bashira var drægtig, så de dedikerede medarbejdere er ekstra hårdt ramt. Det lille embryo var ca. 7 måneder, da dyrepasserne har registreret parring mellem Bashira og Thabo omkring 1. december. Alt tyder på, at fosteret var fuldt levedygtigt og døde sammen med Bashira. Dette indikerer, at hunnæsehornet ikke har været ved at udstøde fosteret for selv at overleve.

Bashira kom til Ree Park i 2012, og straks så dyrepasserne god kemi mellem hende og hannæsehornet Thabo, som selv ankom til Ree Park i maj 2011 som det første sorte næsehorn i en Skandinavisk zoo.
Bashira nåede at få tre kalve, hvor hannen Mandela var den første, hunnen Shaya, som desværre døde et par måneder gammel og M’Baku, som stadig er i Ree Park, men venter på, hvilken zoo han skal til som en del af det videre arbejde i avlsprogrammet. Der er allerede taget kontakt til EEP’en (European Endangered Species Program), som er den centrale enhed, som styrer, hvor de enkelte sorte næsehorn er og skal hen ift. avlsprogrammet. Ree Park Safari har været særdeles produktiv i at få det sorte næsehorn til at yngle, så håbet er, at der hurtigt kan komme en ny hun til parken.

Mandela

Bashira er også mor til Mandela, som blev genudsat i Akagera National Park i Rwanda i juni 2019. Alle meldinger går på, at Mandela trives i sine nye omgivelser, og her skal han med tiden være med til at øge bestanden af sorte næsehorn i nationalparken.

Fakta

Det sorte næsehorn er kategoriseret som stærkt truet på IUCNs liste. Bestanden anslås at være på 3.000 individer i naturen.

Ree Park Safari har, som den eneste zoo i Skandinavien, sort næsehorn og parken har haft 3 af slagsen.

Næsehorn får en kalv ad gangen og de går drægtige i 18 måneder. Næsehorn kan blive 30 – 35 år i naturen og op til 49 år i fangenskab. Hunnen bliver kønsmoden, når den er omkring 5 – 7 år gammel og hannen lidt senere.

planlæg din dag

Dit program
18. august 2017
Der er ikke tilføjet noget til dit program endnu. Du kan planlægge hele din Ree Park dag ved at tilføje aktiviteter til dit program.
    Hent program