Værd at vide om KATTALEMUREN
Tidligere fandtes der halvaber mange steder i verden, men i dag er de fleste uddøde, fordi de er blevet udkonkurreret af andre aber eller presset af rovdyr og mennesker.
Kattalemuren, og et væld af andre små lemurarter, findes kun på den afrikanske ø Madagaskar. Lemurer er endemiske arter, hvilket betyder, at de kun findes inden for et meget lille leveområde, og de har i tusindvis af år levet isoleret på øen Madagaskar. Siden tilpasningerne til de mange forskellige leveområder i skovene i det sydlige og sydvestlige Madagaskar, har kattalemurerne ikke ændret sig meget siden dinosaurernes tid.
Kattalemuren lever i grupper på 15-20 dyr. Oftest er det hunnerne der er dominerende i sådanne grupper. Kattalemuren har på underarmene en kirtel, som udskiller et sekret til bl.a. markering af territoriet. Hannerne smører også dette sekret på halen i deres indbyrdes kampe om adgangen til at parre hunnerne. Kattelemuren kommunikerer altså både ved lyd, duftsignaler og kropssprog.
Når ungerne fødes, er deres øjne blå og ikke gulbrune som hos de voksne. Ungerne bæres rundt på ryggen af deres moder, men alle gruppens hunner med unger har fælles børnepasning, hvilket er med til at øge ungernes chance for at overleve.