HVAD SØGER DU?

Lær alt om...

Colombiansk edderkopabe

Edderkopaben lever i de tropiske skove i Peru, Brasilien og Bolivia. Den befinder sig oftest i de høje trækroner, hvor den søger føde det meste af dagen. Edderkopaben er utrolig adræt, når den skal bevæge sig i trætoppene.

Værd at vide om EDDERKOPABEN

Edderkopaben lever i de tropiske skove i Peru, Brasilien og Bolivia. Den befinder sig oftest i de høje trækroner, hvor den søger føde det meste af dagen. Edderkopaben er utrolig adræt, når den skal bevæge sig i trætoppene. Udover sine stærke arme, har den en lang gribehale som den kan bruge til at gribe fast i grene med. Denne hale fungerer næsten som en ekstra arm og kan med lethed bære kroppens vægt.

Edderkopaber lever i åbne sociale grupper på 5-25 individer.
Den voksne edderkopabe vejer mellem 7-9 kg og er dermed en af de største abearter blandt den nye verdens aber. Den nye verdens aber er de oprindelige primater i Amerika og findes i de tropiske områder her. Disse aber er bl.a. kendetegnet ved at have en flad næse, hvor næseborene ligger langt fra hinanden, og den stærke gribehale der menes at være en tilpasning til livet i trætoppene.

Edderkopaberne er promiskuøse, hvilket betyder, at både hanner og hunner vil forsøge at parre sig med flere forskellige partnere i løbet af parringssæsonen. Edderkopaber kan få unger året rundt, men størstedelen af fødslerne i naturen ses i efterårsmånederne fra september til december.

Edderkopaberne føder 1 unge ad gangen efter en drægtighedsperiode på ca. 7 måneder. Ungen klynger sig til sin mor de første 15 måneder, hvor hunner bærer ungen rundt. Her får den beskyttelse og har nem adgang til at die.
I 15 måneders alderen er ungen adræt nok til selv at bevæge sig rundt i trætoppene, men den bliver tæt på sin mor til den er 23 måneder gammel.

Mere end bushmeat

Edderkopaben er i dag erklæret truet. Den primære trussel mod aberne er jagt, da aberne sælges på markeder i lokalområdet som eksotisk bushmeat.

Derudover har opdyrkelse af landbrug. og dermed skovrydning, ligeledes en negativ effekt på bestanden af edderkopaber som er stadigt faldende.

Da der går relativt lang tid mellem edderkopaberne får unger, er det usikkert hvorvidt igangværende tiltag for at bevare arten i naturen er tilstrækkelige for, at arten kan komme tilbage til et stabilt antal.

Quote

Vidste du, at...

"... edderkopaber kan bevæge sig helt op til 18 km pr dag, hvis det er nødvendigt for at finde føde nok?"

Her er lidt fakta om Edderkopaben

Hvad spiser edderkopaben?

Edderkopaberne spiser primært frugt og foretrækker figner som udgør op til 50% af abernes daglige kost.
Det menes, at edderkopaberne kan skelne mellem frugter med lavt energiindhold og frugter med højt energiindhold.

Hvor længe er edderkopaben drægtig?

Edderkopaber er drægtige i ca. 7 måneder, hvorefter de føder 1 enkelt unge som bæres rundt af moderen i de første 15 måneder.