HVAD SØGER DU?

Lær alt om...

Gulstrubet mår

Den gulstrubede mår, også kaldet himalaya måren, er en mellemstor kødæder, som tilhører mår-familien.
Det er den orange-gule pels, der ses på hals og bryst, der har givet denne mår sit navn.

Værd at vide om GULSTRUBET MÅR

Den gulstrubede mår er 50-71,9 cm lang og vejer 1,2-5,7 kg. Ørerne er runde og sidder så lavt, at ørespidserne er på niveau med det brede, flade kranie. Poterne har trædepuder og meget skarpe kløer. Den lever i tropiske og subtropiske skovområder i det meste af Asien og i højder helt op til 3.000 meter.

Sammen med Nilgirimåren (Matres gwatkinsii) er den gulstrubede mår de eneste arter af mårer som findes i tropiske og subtropiske skovområder i områder omkring Himalaya, Sydøst- og Østasien, østlige Rusland og Korea. Den gulstrubede mår tilbringer det meste af tiden i træerne, og er en meget dygtig klatrer.

I modsætning til andre mårer lever den gulstrubede mår ofte i små grupper på 2-3 individer, hvor de samarbejder om at jage og derved øger deres chance for at få nedlagt et bytte. Den kan være aktiv hele døgnet, og den går derfor også på jagt om natten og tæt på menneskelig beboelse hvor der ofte er mange gnavere som mus og rotter.

Det menes, at de gulstrubede mårer er monogame. Parringen kan ske indenfor to perioder, februar til marts og/eller i juni til august. Hunner får dog kun 2-5 unger én gang om året som hun er sammen med de første 3-4 måneder.

Takket være den gulstrubede mårs gode tilpasningsevne, og dens til tider menneskeøde leveområder, er arten af IUCN klassificeret som ikke truet. På trods af dette er populationen dog nedadgående.

Her er lidt fakta om gulstrubet mår

Sammen med Nilgiri måren (Matres gwatkinsii) er den gulstrubede mår de eneste arter af mårer som findes i tropiske og subtropiske skovområder i områder omkring Himalaya, Sydøst- og Østasien, østlige Rusland og Korea. Den gulstrubede mår tilbringer det meste af tiden i træerne og er en meget dygtig klatrer.
Hvor stor er gulstrubet mår?

Den gulstrubede mår er 50-71,9 cm lang og vejer 1,2-5,7 kg.

Hvor lang tid er den gulstrubet mår drægtig?

Måren er drægtig i 220-290 dage. Parringen kan ske indenfor to perioder, februar til marts og/eller i juni til august. Hunner får 2-5 unger, som hun er sammen med de første 3-4 måneder.

Er gulstrubet mår truet?

Takket være den gulstrubede mårs gode tilpasningsevne, og dens til tider menneskeøde leveområder, er arten af IUCN klassificeret som ikke truet. På trods af dette er populationen dog nedadgående.

Quote

Vidste du, at...

"... den gulstrubede mår også kaldes Himalaya-måren, og lever i det meste af Asien, i højder helt op til 3.000m?"