HVAD SØGER DU?

Lær alt om...

Sort næsehorn

Det sorte næsehorn har en karakteristisk spids overlæbe, som det benytter, nærmest som en lille snabel, til at æde blade med, derved adskiller den sig fra det hvide næsehorn.

Værd at vide om NÆSEHORNET

Det sorte næsehorn er, præcis som sin hvide slægtning, gråt. De vildledende farveangivelser, stammer fra en fejloversættelse af det engelske ”wide”, der hentyder til det hvide næsehorns brede mund, der er perfekt tilpasset til at græsse med. Herefter har de to forskellige navne, altså henholdsvis det sorte og det hvide næsehorn, hængt ved.

Det lyder dog meget som ”white”, hvorved det hvide næsehorn fik sit navn. Som en kontrast til dette måtte den anden type næsehorn i Afrika, naturligvis navngives det sorte næsehorn. For at tydeliggøre forskellen på de to typer, kaldes det sorte næsehorn indimellem også det spidssnudede næsehorn. Det sorte næsehorn har nemlig en karakteristisk spids overlæbe, som det benytter, nærmest som en lille snabel, til at æde blade med.

Det sorte næsehorn har to horn, hvoraf det forreste ofte er længst. Det forreste horn kan måle helt op til 128 cm, hvorimod det bagerste horn, ”kun” kommer op på ca. 50 cm. Hunnernes horn er oftest længere, men tyndere, end hannernes. Hornene består af et stof, der hedder keratin, som vores hår og negle også er opbygget af. Dette stof har ingen beviselig effekt i medicin. Til trods for dette holder især den traditionelle asiatiske medicin den ældgamle vane i hævd, hvilket har gjort alle næsehorns arter stærkt truede.

Det sorte næsehorn er solitært. Dette betyder, at dyrene foretrækker at leve alene. Hunnerne er drægtige i ca. 15 måneder og føder en kalv på omkring 20-25 kg. Når kalven er mellem 2–2,5 år gammel forlader den sin mor, som oftest da allerede venter sin næste kalv.

Oprindeligt levede det sorte næsehorn i store dele af Afrika syd for Sahara. Men i dag findes det udelukkende i Cameroon, Kenya og Sydafrika, og kun i små opdelte områder.
Det sorte næsehorn lever i mange forskellige typer leveområder. Det findes i områder lige fra ørkener til græssletter, og lever ligeledes i både tropiske- og subtropiske områder. Oftest ses de dog i områder, hvor græssavanne støder op til skovområder. Hvis der er mulighed for det, lever det sorte næsehorn med maksimalt 25 km. til vand.

Vi passer på næsehornet

Jagt på næsehornets horn
Krybskytteri er desværre blevet et stigende problem for alle arter af næsehorn, også det sorte næsehorn, som vi har i Ree Park Safari.

Krybskytte-kartellernes jagt på hornene, som hovedsagelig er eftertragtede på det asiatiske marked, er nu også nået til zoos, safariparker og museer.
Derfor er alle vores næsehorn beskyttet og overvåget 24 timer i døgnet.

Vi samarbejder med det lokale politi, og internationalt samarbejder vi, gennem vores netværk og Europol, på at beskytte næsehornene. Alle udstillede horn fra næsehorn i Ree Park Safari er derfor kopier, som er lavet af plastik.

Previous Next

Her er lidt fakta om Næsehornet

Hvad spiser det sorte næsehorn?

Det sorte næsehorn æder både blade, kviste, urter, små træer, bælgplanter og græs.

Hvor mange unger får næsehorn?
Hvor lever næsehornet?

Oprindeligt levede det sorte næsehorn i store dele af Afrika syd for Sahara. Men i dag findes det udelukkende i Cameroon, Kenya og Sydafrika, og kun i små opdelte områder.