HVAD SØGER DU?

Lær alt om...

Penselsvinet

Penselsvin findes naturligt i et område, der strækker sig helt fra Vest- og Centralafrika til det nordlige Sydafrika samt på Madagaskar.

Værd at vide om PENSELSVIN

Penselsvin lever primært i skov, busksavanne områder, sumpe og stepper. De genkendes nemt ved deres kompakte form, lange øre og en hvid stribe der løber langs ryggen.

Da penselsvinet lever så udbredt, varierer de også meget i farve. Dem der lever i den vestlige del af Afrika, har en dyb rød farve med en markant hvid stribe på ryggen, hvorimod dem i den sydlige og østlige del kan variere mere i farven, og tilmed have brune og sorte undertoner. Dette skyldes primært, at størstedelen af den afrikanske regnskov ligger i den vestlige del af Afrika, og at skovlevende dyr som regel er mere markante i farverne, for at kunne opnå optimal kamuflage.

Voksne penselsvin er meget kompakte. De er omkring 100-150 cm lange, har en skulderhøjde på 50-90 cm, og vejer mellem 46-130 kg. Ornerne adskiller sig fra søerne ved at have udvækster over øjnene, som det fx også ses hos vortesvin.

Penselsvin er sociale dyr, og lever ofte i små familiegrupper på op til 11 individer. Indimellem ses det også, at de lever både alene og i grupper på op til 100 individer. En typisk familiegruppe består af en orne og 2-5 søer. Penselsvin er monogame dyr, hvilket vil sige at de danner par for livet. Både mor og gruppens dominante orne tager sig af ungerne. Ungerne fødes i en rede, der er 3 m bred og 1 m dyb, som soen har bygget og foret med græs. Nyfødte penselsvin vejer maksimalt 1 kg ved fødslen.

Penselsvin er primært nataktive dyr, og markerer deres territorie ved at skrabe deres tænder og kirtler mod træer og lignende. Penselsvin er omnivorer, hvilket vil sige, at de er altædende, og altså spiser alt lige fra græs, nødder, svampe, rødder og frugt, til fugle, insekter, reptiler og æg. Derudover kan penselsvin svømme og formår da også at spise vandplanter. Kæbepartiet på et penselsvin er så stærkt at det kan åbne et strudseæg.

Man har observeret, at penselsvin følger chimpanser i søgen efter nedfaldne frugter. Penselsvin holder meget af frø fra træet Balanites wilsoniana og finder dem ufordøjet i elefanters ekskrementer.

Quote

Vidste du, at...

"... det ikke vides om penselsvinene selv kom til Madagaskar, eller om mennesker har bragt dem med sig?"

Her er lidt fakta om Penselsvin

Penselsvinet er drægtigt i omkrig 122 dage. Ungerne fødes i en rede, der er 3 m bred og 1 m dyb, som soen bygger og forer med græs. Nyfødte penselsvin vejer maksimalt 1 kg. ved fødslen. De er modsat deres forældre plettede og stribede, hvilket giver dem en optimal kamuflage.
Hvor lever penselsvinet?

Penselsvin findes naturligt i et område der strækker sig fra Vest- og Centralafrika til det nordlige Sydafrika, samt på Madagaskar. Det lever primært i skov, busksavanne områder, sumpe og stepper.

Hvor længe lever et penselsvin?

Penselsvinet lever i omkring 15-20 år.