HVAD SØGER DU?

Lær alt om...

Dik Dik

Værd at vide om dik dik

Dik dik er en dværgantilope med en kort krop og lidt forlænget snude. Kun hannerne har de små tynde og spidse horn.

Da dik dik antilopen ikke er så stor, er den særlig udsat for overophedning og derfor har den udviklet en forstørret næsehule. Når dik dik’en sveder afgiver den kun vanddampene til den forstørrede næsehule. Næsehulens blod afkøles ved denne fordampning og blodet løber derefter tæt forbi blodårerne til hjernen. Derved bliver blodet til hjernen afkølet og dik dik’en undgår overophedning. I næsehulen bliver en del af dampen til vanddråber igen og sluges.

Da dik dik antilopen er meget lille er dens fødebehov stort og den behøver derfor føde med et stort næringsindhold. Derfor vælger den gerne letfordøjelig vegetation med et ringe fiberindhold.

Dik dik har ikke noget højt vandforbrug og klarer sig med dug og den væske, der er i føden. Den sparer desuden på fugtigheden ved at afgive tørre ekskrementer og stærkt koncentreret urin. Dik dik’en har den mest koncentrerede urin af alle hovdyr.

En lille antilope

Der er et lokalt ordsprog, der siger, at dik dik’en er meget ked af at være så lille og det største den kan tænke sig er, at spænde ben for en stor elefant...

... den bedste måde at gøre det på, er ved at lægge sin afføring oven på elefantens afføring. Så kan det jo være, at bunken en dag bliver stor nok til, at den spænder ben for elefanten.

Previous Next

Her er lidt fakta om Dik-Dik

Dik dik antilopen er ikke specielt truet, men nyder godt af reduceringen af habitater som sker ved bl.a. fældning og afbrændinger. Dette betyder en stor sekundær vækst i de skadede områder, hvilket er nøjagtig den slags habitat, som dik dik’en foretrækker.
En af de bedste springere

Dik dik antilopen hører til de bedste springere blandt alle pattedyr

Formering

Dik dik antilopen danner par for livet og lever dermed ikke i flokke. De er mest nataktive og desuden yderst sky og skjuler sig derfor det meste af tiden i tæt krat. Kun 50% af kalvene overlever til de er kønsmodne.

Se dem i Ree Park

Vi har i Ree Park Safari to Dik-Dik antiloper. En han og en hun. Der bor på skovsavannen.