HVAD SØGER DU?

NÆSEHORNET BASHIRA 

HAR FØDT EN KALV 

NÆSEHORNET BASHIRA HAR FØDT EN KALV

Ree Park Safari har, som den eneste zoo i Skandinavien, sort næsehorn i sin varetægt

Ree Park har i øjeblikket 2 sorte næsehorn, hannen, Thabo og hunnen, Bashira. Bashiras og Thabos første kalv, Mandela blev i november sendt afsted til udsættelse i nationalparken Akagera National Park i Rwanda for at være med til at sikre bestanden i Afrika.

Den glædelige nyhed er, at Bashira nu har født igen. Kalven er meget livskraftig og vejer 52 kg, hvilket er noget over gennemsnittet. Den ser sund og rask ud og dier hos mor, og alt ser ud til at være som det skal, men Bashira er efterhånden også en erfaren mor.


BASHIRAS TREDJE KALV

Det er Bashiras tredje kalv, og det er en han, hvilket glæder dyrepasserne, da der er mangel på hanner i det europæiske avlsprogram i EAZA, European Association of zoos and Aquaria. Mandela, hendes første kalv, er i november sendt afsted til udsætning i Akagera National Park i Rwanda. Bashiras anden kalv, Shaya døde kun 2 måneder gammel i september 2017, men allerede 14 dage efter viste Thabo og Bashira så meget interesse for hinanden, så de blev sat sammen, og der blev set parringen allerede kort tid efter. Næsehorn er drægtige i 15 måneder, men det kan variere med op til en måned, så det er vanskeligt at sætte en præcis dato for en forventelig fødsel. Forud for fødslen afsondres en såkaldt slimprop. Denne gik for 1½ uge siden og Bashiras to dyrepassere, Rune og Nicklas, var helt oppe på tæerne, så de har ikke fået meget søvn de seneste uger. Nicklas overnattede i parken for at være tæt på, når Bashira skulle føde.
  

Strategi er lykkes

Næsehornene i Ree Park går adskilte, da det sorte næsehorn i den vilde natur primært lever som solitære dyr, dvs. at de fortrinsvis færdes enkeltvis. Kun når hunnen har en unge, eller når dyrene er i brunst ser man det sorte næsehorn optræde mere socialt.
- Næsehorn kan være svære at få til at yngle, og derfor er det vigtigt konstant at arbejde med dyrene for dels, at få dyrene til at fatte sympati for hinanden, dels at få tyrene til at oppe sig og ivrigt parre hunnerne, men dog ikke mere ivrige end at de respektere en kontant afvisninger fra de til tider bestemte, men fysisk langt svagere næsehornshunner.

Reelt sker der det, at dyrene holdes fysisk adskilt, men både visuel kontakt, lyde og lugte kan udveksles imellem dyrene. Ree Parks dyrepassere er erfarne i at læse dyrene, så de ved nøjagtigt, hvornår det er det rigtige tidspunkt at sætte dyrene sammen.  
En næsehornstyr vejer et godt stykke på den anden side af et ton, så går noget galt, er der lang og ofte dramatisk vej til at få genskabt ro og orden
  

Dyster fremtid

’Det er klart, at vi er super glade, men spændte på at se, hvordan det hele kommer til at gå. For det første set i lyset af, hvordan det desværre gik med Bashiras 2. kalv, som døde, og for det andet, så er det en umådeligt vigtig begivenhed hver gang et næsehorn fødes i disse tider. Ca. 10 % af alle sorte næsehornskalve dør indenfor deres første levemåneder. Krybskytteriet sætter for øjeblikket dystre rekorder. Således slagtes 3 næsehorn i døgnet illegalt af krybskytter årets 365 dage. Det betyder reelt at fortsætter det, så har vi ikke længere næsehorn tilbage noget sted på denne klode i år 2026, og det er altså lige rundt om hjørnet. Det er uhyggelige fakta, som gengiver det klare billede af, hvad menneskets grådighed kan føre til. I dag handles næsehornshorn således for mellem 400 – 600 danske kroner pr. gram, hvilket overstiger dagsprisen på ædelmetallet guld, udtaler Jesper Stagegaard, ’Vi har lige sendt Mandela afsted mod Rwanda, som var vores store ønske, da han blev født, og det ultimative ville være at udsætte et af vores egne sorte næsehorn i det område i Masai Mara i Kenya, hvor vi arbejder.’
  

Fakta:

Det sorte næsehorn er kategoriseret som stærkt truet på EEP (European Endangered Species Programs) liste. Bestanden anslås at være under 5.000 individer tilbage i naturen. 

Ree Park Safari har, som den eneste zoo i Skandinavien, sort næsehorn og parken har i øjeblikket 2 avlsdyr af slagsen, som begge er dyr født og opvokset i Europa.
Mandela, Bashiras første kalv fra 2015, bliver i juni måned sat ud i et naturreservat i Rwanda. Han befinder sig i øjeblikket i Zoo Dvur Kralove i Tjekkiet, inden han sammen med 4 andre sorte næsehorn rejser mod Afrika i juni måned. 

Næsehorn føder en kalv ad gangen og de går drægtige i 15 måneder og kalven vejer 20-25 kilo ved fødslen. Næsehorn kan blive 30 – 35 år i naturen og op til 49 år i fangenskab. Hunnen bliver kønsmoden, når den er omkring 5 – 7 år gammel og hannen lidt senere. 

I 2019 ankommer endnu en ung næsehornskvie til Ree Park Safari, som skal indgå i parkens internationale avlsarbejde for bevarelse af det truede sorte næsehorn.

 

DOWNLOAD HELE PRESSEMEDDELELSEN SAMT BILLEDER I WETRANSFER

For yderligere info, kontakt venligst Direktør Jesper Stagegaard på tlf. 86 33 61 50