Amerikansk Sortbjørn - Fakta om Nordamerikanske Sortbjørne

Amerikansk sortbjørn

Dyr i Nordamerika

Man kunne måske fristes til at tro, at en sortbjørn da må være sort. Men sortbjørne er faktisk den bjørneart, som har flest forskellige farvevariationer. Man vil derfor kunne se sortbjørne i alle nuancer af sort, grå, brun, lysebrun og nogle er endda næsten helt hvide.

Amerikansk sortbjørn

Man kunne måske fristes til at tro, at en sortbjørn da må være sort. Men sortbjørne er faktisk den bjørneart, som har flest forskellige farvevariationer. Man vil derfor kunne se sortbjørne i alle nuancer af sort, grå, brun, lysebrun og nogle er endda næsten helt hvide.

Sortbjørnen er en formidabel klatrer, og pga. dens kraftige og krogede kløer vil den med lethed kunne klatre op i et hvilket som helst træ, enten ved fødesøgning eller under flugt. Kløerne er også effektive redskaber, når der skal samles føde og graves huler til vinterhiet.

Sortbjørnens lugtesans er meget veludviklet, og man har observeret bjørne, der er vandret over lange afstande, fordi de havde færden af et bytte. Til gengæld er dens syn ikke specielt godt, hvilket gør det til en god idé, at larme når man færdes i bjørneområder, så man ikke kommer til at overraske en bjørn.

Sortbjørne er altædende, men dens fødevalg består hovedsageligt af vegetabilsk føde, såsom bær, frugt, nødder, græs, rødder, skud, bark o.lign. Derudover vil den spise kød i form af insekter, fisk og ådsler. Behovet for det proteinrige kød, er højest lige op mod, eller efter at bjørnene kommer ud af hiet, hvor de mister en stor del af deres muskelmasse.

Hunnen får 1-4 unger ca. hvert andet år, og de bliver altid født i januar/start februar, mens hun ligger i hi. Når ungerne fødes, vejer de ikke mere end 200-400 gram, og er næsten helt nøgne og blinde. De bliver hos moderen inde i hiet hele vinteren, og vejer 2-5 kg. når de kommer ud til foråret i marts/april. De bliver fravænnet modermælk ved 6-8 mdrs. alderen, men bliver ved moderen til de er et par år gamle. I denne periode er noget af det farligste ungerne kan møde sortbjørne hanner. De kan nemlig finde på at slå ungerne ihjel, så hunnen hurtigere vil gå i brunst igen. Derfor er noget af det første bjørneungerne lærer, når de kommer ud af vinterhiet, at klatre i træer. På den måde kan de slippe væk fra eventuelle farer på jorden, da ungerne kan søge tilflugt på de tynde grene.

Se hvordan og hvornår dyrene i Ree Park bliver fodret
 • Længde

  160-190 cm
 • Vægt

  Hunnen vejer 40-230 kg, hannen 50-400 kg
 • Føde

  Græs, frugt, bær, nødder, rødder, insekter og ådsler
 • Drægtighed

  220 dage
 • Levested

  Store dele af Nordamerikas skove, vådområder og de åbne græssletter

Føde

Hvad spiser den amerikanske sortbjørn?

Sortbjørne er altædende, men dens fødevalg består hovedsageligt af plantedele såsom bær, frugt, nødder, græs, rødder, skud, bark o.lign. Derudover vil den spise kød i form af insekter, fisk og ådsler.

Antal unger

Hvor mange unger føder den amerikanske sortbjørn?

Hunnen får 1-4 unger ca. hvert andet år, og de bliver altid født i januar/start februar, mens hun ligger i hi. Når ungerne fødes vejer de ikke mere end 200-400 gram, og er næsten helt nøgne og blinde.

Drægtig

Hvor længe er den amerikanske sortbjørn drægtig?

Den amerikanske sortbjørn er drægtig i omkring 220 dage.

Den amerikanske sortbjørn i Ree Park Safari

"...vidste du, at når sortbjørnen går i hi om vinteren, sparer den på energien ved at lade kropstemperaturen og åndedrættet falde? Hjerterytmen kan komme helt ned på bare 8 slag i minuttet."

Bjørneunger

i Ree Park Safari

Der er født 3 fascinerende bjørneunger i Ree Park Safari.

Nordamerikanske dyr

Her stortrives sortbjørne, arktiske ulve og amerikanske bisoner i et kæmpeanlæg på 5 hektar. Bjørnene klatrer i træer, bader i søen og bygger huler i buskadset! Ulvene afsøger terrænet og bisonokserne nyder "prærien" - de store vidder og den megen plads.

Ovenfor kan du vælge dig ind på alle de Nordamerikanske dyr, vi har i Ree Park Safari.

Fort laramie

Midt i området ligger Fort Laramie, som du guides ud på via små broer og igennem skoven. Fra fortet er der en fantastisk udsigt ud over hele anlægget.

Det er også ved Fort Laramie at du møder præriehundene. Hver dag fodrer vi bjørne, mens publikum kigger med, og vi fortæller og svarer på spørgsmål undervejs. 


Amerika Expressen

Når du tager en tur med Amerika Expressen, kører du gennem den nordamerikanske prærie og kommer helt til på dyrene.

Af andre nævneværdige dyr fra Nordamerika er elgen

Toget Amerika Expressen

Overblik over

fodringer

På kortet kan du få et overblik over, hvor de forskellige fodringer finder sted. 

Kort over fodringer

Planlæg
dit besøg

Dit program
18. august 2017
Der er ikke tilføjet noget til dit program endnu. Du kan planlægge hele din Ree Park dag ved at tilføje aktiviteter til dit program.
  Hent program

  Venligst rotér dit device

  Overblik over 

  fodringer

  Her på kortet kan du se hvor de forskellige fodringer finder sted.

  Afrika
  Nordamerika
  Asien
  Sydamerika
  Continents
  Parkmap