Kattalemur - Find fakta om kattalemuren her | Ree Park Safari

Katta lemur

Dyr på Madagaskar og Abeøerne

Katta lemuren er en halvabe. Halvaber opstod før hel- og menneskeaber, og er så gamle, at de levede imens dinosaurerne gik på jorden. Tidligere fandtes der halvaber mange steder i verden, men i dag er de fleste uddøde fordi de er blevet udkonkurreret af andre aber eller presset af rovdyr og mennesker.

Katta lemur

Katta lemuren er en halvabe. Halvaber opstod før hel- og menneskeaber, og er så gamle, at de levede imens dinosaurerne gik på jorden. Tidligere fandtes der halvaber mange steder i verden, men i dag er de fleste uddøde fordi de er blevet udkonkurreret af andre aber eller presset af rovdyr og mennesker. 

Katta lemuren, og et væld af andre små lemurarter, findes kun på den afrikanske ø Madagaskar.  Lemurer er endemiske arter, hvilket betyder, at de kun findes inden for et meget lille leveområde, og de har i tusindevis i af år levet isoleret på øen Madagaskar. Siden tilpasningerne til de mange forskellige leveområder i skovene i det sydlige og sydvestlige Madagaskar, har katta lemurerne ikke ændret sig meget siden dinosaurernes tid. 

Katta lemuren lever i grupper på 15-20 dyr. Oftest er det hunnerne der er dominerende i sådanne grupper. Katta lemuren har på underarmene en kirtel, som udskiller et sekret til bl.a. markering af territoriet. Hannerne smører også dette sekret på halen i deres indbyrdes kampe, om adgangen til at parre hunnerne. Katte lemuren kommunikerer altså både ved lyd, duftsignaler og kropssprog. 

Når ungerne fødes, er deres øjne blå og ikke gulbrune som hos de voksne. Ungerne bæres rundt på ryggen af deres moder, men alle gruppens hunner med unger har fælles børnepasning, hvilket er med til at øge ungernes chance for at overleve.

Katta lemuren regnes i dag for at være udryddelsestruet, primært fordi deres naturlige levesteder ødelægges til fordel for landbrug og plantagedrift. De jages ligeledes på grund af deres kød og sælges også som kæledyr. Det er derfor vigtigt, at de zoologiske haver arbejder for at opretholde en genetisk sund bestand af katta lemurer.

I Ree Park Safari kan du besøge katta lemurerne på deres helt egen abeø, Madagaskar. Her har du god mulighed for at nyde deres spændende adfærd, helt tæt på. 

 

 • Vægt

  2,2-3,5 kg
 • Føde

  Frugter, blade, blomster, smådyr
 • Levested

  Skovene i det sydlige og sydvestlige Madagaskar
 • Antal unger

  Katta lemuren føder 1-2 unger ad gangen.
 • Højde

  39-46 cm, hale 56-63 cm.

Størrelse

Hvor stor er katta lemuren?

Katta lemurens krop er 39-46 cm, og halen er 56-63 cm.

Drægtig

Hvor længe er katta lemuren drægtig?

Katta lemuren er drægtig i 120-155 dage. Når ungerne fødes er deres øjne blå og ikke gulbrune som hos de voksne. Ungerne bæres rundt på ryggen af deres moder, men alle gruppens hunner med unger har fælles børnepasning, hvilket er med til at øge ungernes chance for at overleve.

Levested

Hvor lever katta lemuren?

Katta lemuren lever udelukkende i skovene i det sydlige og sydvestlige Madagaskar.

Katta lemuren i Ree Park Safari

"...vidste du, at katta lemuren bruger sin lange hale som "signalflag", når de befinder sig på jorden i det høje græs? På den måde kan flokken bedre holde øje med hinanden."

Nyfødte

katta lemur tvillinger

Katta lemurerne i Ree Park Safari har fået unger. Først fødte førerhunnen i flokken tvillinger, og senere samme dag var det næstkommanderendes tur til at nedkomme med tvillinger. De to sæt unger sidder godt fast på mor, og har det rigtigt fint. Når katta lemurer får tvillinger, er det tegn på, at de har gode fødemæssige forhold, så de kan forsørge to unger. Ellers vil de normalt kun få en unge ad gangen.

Dyreliv på Madagaskar 

og abeøerne

På abeøerne og Madagaskar har du mulighed for at komme helt tæt på øernes dyr. Aberne klatrer, svinger, snor sig og løber rundt på rebstiger, i tove, træer og på rafter - lige ved siden af eller over hovedet på dig. Aberne lever deres eget liv, med mest mulig frihed, et liv som publikum får muligheden for at følge på helt tæt hold.

Abeøerne er et 2 hektar stort område, som består af i alt 8 øer. Øerne dyreliv består af flere forskellige arter:

Katta lemurer, rød vari lemurer, hvidhovedet brune lemurer, hvidhåndede Gibbonaber, edderkopaber og de små dødningehovedaber.

 

madagaskar

Madagaskar er et stemningsmættet og spændende miljø. Ikke mindst for øens forskellige lemurer, der i naturen kun findes på Madagaskar. På Madagaskar er de truede på grund af øget skovfældning og en stor befolkningsvækst.

planlæg din dag

Dit program
18. august 2017
Der er ikke tilføjet noget til dit program endnu. Du kan planlægge hele din Ree Park dag ved at tilføje aktiviteter til dit program.
  Hent program