Kattalemur - Find fakta om kattalemuren her | Ree Park Safari

Siden bruger cookies. Klik på godkend for at slippe for denne besked

Godkend

Katta lemur

Dyr på Madagaskar & Abeøerne

Katta lemuren er en halvabe. Halvaber opstod før hel- og menneskeaber, og er så gamle, at de levede imens dinosaurerne gik på jorden. Tidligere fandtes der halvaber mange steder i verden, men i dag er de fleste uddøde fordi de blev udkonkurreret af andre aber.

Katta lemur

Katta lemuren er en halvabe. Halvaber opstod før hel- og menneskeaber og er så gamle, at de levede imens dinosaurerne gik på jorden. Tidligere fandtes der halvaber mange steder i verden, men i dag er de fleste uddøde fordi de blev udkonkurreret af andre aber. I både Afrika og Asien findes der fortsat enkelte arter af halvaber. Halvaberne har formentlig tilpasset sig til nataktivitet for at undgå konkurrencen med dagsaktive helaber.

Katta lemuren, og et væld af andre små lemurarter, findes kun på den afrikanske ø Madagaskar. Her er de fleste faktisk dagsaktive, da der ikke lever andre aber end lemurer på Madagaskar. Lemurer er endemiske arter, hvilket betyder, at de kun findes inden for et meget lille leveområde, og de har i tusindevis i af år levet isoleret på øen Madagaskar. Siden tilpasningerne til de mange forskellige leveområder på Madagaskar, har katta lemurerne ikke ændret sig meget siden dinosaurernes tid. På Madagaskar opdager man selv den dag i dag nye lemurarter.

Katta lemuren lever i grupper på 5-30 dyr. Oftest er det hunnerne der er dominerende i sådanne grupper. Katta lemuren har på underarmene en kirtel, som udskiller et sekret til bl.a. markering af territoriet. Hannerne smører også dette sekret på halen i deres indbyrdes kampe for at skræmme rivaliserende hanner væk. Både katta lemurens hale og vokale lyde benyttes til at signalere med.

Når ungerne fødes, er deres øjne blå og ikke gulbrune som hos de voksne. Ungerne bæres rundt på ryggen af deres moder, men alle gruppens hunner med unger har fælles børnepasning, hvilket er med til at øge ungernes chance for at overleve.

Katta lemuren regnes i dag for at være stærkt udryddelsestruet, primært fordi deres naturlige levesteder ødelægges til fordel for landbrug og plantagedrift. De jages ligeledes på grund af deres kød og sælges ofte som kæledyr. Det er derfor vigtigt, at de zoologiske haver arbejder for at opretholde en genetisk sund bestand af katta lemurer.

Katta lemurerne i Ree Park Safari har meget frie forhold, og der er derfor gode muligheder for at studere deres spændende adfærd på nær hold.

Se hvordan og hvornår dyrene i Ree Park Safari bliver fodret

Madagaskar

og abeøerne

På abeøerne og Madagaskar har du mulighed for at komme helt tæt på. Aberne klatrer, svinger, snor sig og løber rundt på rebstiger, i tove, træer og på rafter - lige ved siden af eller over hovedet på dig. Aberne lever deres eget liv, med mest mulig frihed, et liv som publikum får muligheden for at følge på helt tæt hold.

Abeøerne er et 2 hektar stort område, som består af i alt 8 øer. Øerne beboes af flere forskellige arter:

Katta lemurer, rød vari lemurer, vari lemurer, hvidhovedet brune lemurer, hvidhåndede Gibbonaber, edderkopaber og de små dødningehovedaber.

 

madagaskar

Madagaskar er et stemningsmættet og spændende miljø. Ikke mindst for øens forskellige lemurer, der i naturen kun findes på Madagaskar. På Madagaskar er de truede på grund af øget skovfældning og en stor befolkningsvækst.

Overblik over

fodringer

På kortet kan du få et overblik over, hvor de forskellige fodringer finder sted. 

Kort over fodringer

Planlæg
dit besøg

Dit program
18. august 2017
Der er ikke tilføjet noget til dit program endnu. Du kan planlægge hele din Ree Park dag ved at tilføje aktiviteter til dit program.
  Hent program

  Venligst rotér dit device

  Overblik over 

  fodringer

  Her på kortet kan du se hvor de forskellige fodringer finder sted.

  Afrika
  Nordamerika
  Asien
  Sydamerika
  Continents
  Parkmap