Alpaka | Dyrene på farmen - Ree Park Safari

Alpaka

Dyr på farmen

Alpakaen er et tamdyr. Man ved fra DNA-analyser, at vicunjaen er dens stamfader. Inkaindianerne opdrættede alpakaer allerede for 2.500 år siden, og alpakaen var en vigtigt forudsætning for, at inkarigets kultur og økonomi kunne udvikle sig. Inkaerne udnyttede både ulden, mælken, kødet, skindet og endda ekskrementerne, der blev tørret og brugt som brændsel. 

 

Alpaka

Alpakaen er et tamdyr. Man ved fra DNA-analyser, at alpakaen stammer fra vicunjaen. Inkaindianerne opdrættede alpakaer allerede for 2.500 år siden, og alpakaen var en vigtigt forudsætning for, at inkarigets kultur og økonomi kunne udvikle sig. Inkaerne udnyttede både ulden, mælken, kødet, skindet og ekskrementerne, der blev tørret og brugt som brændsel. 
I dag holdes alpakaen mest for pelsens skyld, som er ekstrem tyk og giver en fin, varm uld, som bl.a. bruges til tøj og tæpper. 

De tamme alpakaflokke strejfer frit omkring i Andesbjergenes høje egne, skove og på kystsletterne. Alpakaerne er sociale dyr, der lever i grupper bestående af en territorial han, hunner og deres unger. De er venlig, rolige, intelligente og meget opmærksomme dyr. De bryder sig ikke om fremmede i deres områder (andre alpakaer eller mennesker), og de advarer om eventuelle farer ved at trække vejret med en høj skarp lyd. Alpakerne kan undertiden finde på at angribe/sparke mindre rovdyr og andre indtrængende på deres territorium. Den mest kendte forsvarsteknik er dog deres karakteristiske spytten. Alpakaen har nemlig, som deres øvrige slægtninge i kamelfamilien, vicunjaen, guanacoen og lamaen, den specielle egenskab, at den spytter, når den skal forsvarer sig. I virkeligheden er det ikke spydt, de kommer af med, men de hoster derimod et halvfordøjet, stinkende maveindhold op, som de kan ramme med, med stor træfsikkerhed. 

Se hvordan og hvornår dyrene i Ree Park Safari bliver fodret

Hvor mange unger får en alpaka?

Alpakaen føder en unge om året.

Hvad vejer en alpaka?

Alpakaen er relativt lille og vejer 55-65 kg.

Hvad spiser en alpaka?

Alpakaer er planetædere, og leve nærmest udelukkende af græs.

Alpakaen i Ree Park Safari

"...vidste du, at alpakaen er enormt renlig, og at flokken danner en fælles møgbunke hvor alle individer skider?"

Velkommen til Farmen

Vil du gerne møde en masse masse skønne klappedyr i børnehøjde? Så kan du få de helt nære dyreoplevelser hos tamdyrene på Farmen.

Du er meget velkommen til at komme ind og besøge bondegårdens dyr i deres stalde, så du for eksempel kan se hvor de sover, og hvad de spiser. Du kan også besøge de charmerende minigrisene i deres fold og få et godt grin, når de vælter sig rundt i deres mudderbad. Endelige kan du nyde synet af de lodne alpakaer, eller selv prøve at strigle et æsel og nusse det mellem de lange ører. Rundt i hele bondegårdsområdet vil du også kunne møde både den gode gamle danske landhøne og de lidt mere særprægede svenske Orusthøns. 

 

 

Planlæg
dit besøg

Dit program
18. august 2017
Der er ikke tilføjet noget til dit program endnu. Du kan planlægge hele din Ree Park dag ved at tilføje aktiviteter til dit program.
    Hent program