Baktrisk Kamel - Fakta om to-puklede kameler | Ree Park Safari

Baktrisk kamel

Dyr i Asien

Den baktriske kamel, er et yderst nøjsomt dyr, der er perfekt tilpasset til livet i den Mongolske Gobiørken. 

Baktrisk kamel

Den baktriske kamel, eller topuklet kamel, omfatter i virkeligheden to arter. Den oprindelige vilde baktriske kamel (Camelus ferus) og den ferale, eller forvildede baktriske kamel (Camelus bactrianus).
I Gobiørkenen, i det centrale Asien, forekommer der fortsat en lille vild population af den vilde baktriske kamel på omkring 500-1000 individer.

Den ferale baktriske kamel, som er blevet tæmmet af mennesker, findes derimod i op til 2 mio. individer spredt over Centralasien. En del af disse lever forvildede i naturen, hvor de flere steder udkonkurrerer den oprindelige vilde baktriske kamel. I næsten 4500 år har mennesket anvendt den ferale baktriske kamel som arbejdsdyr, som ride- og pakdyr, og den er fortsat et vigtigt arbejdsredskab for befolkningen i store dele af Asien.

Den baktriske kamel har tilpasset sig det ekstreme klima, der hersker i Gobiørkenen. Den tykke pels beskytter dyret mod kulden, som i vinterperioden kan nå helt ned til -30 grader celsius. I slutningen af foråret fælder dyrene denne pels, og er således tilpasset temperaturer på op til 50 grader celsius i sommermånederne.
Hos f.eks. mennesket undgås overophedning af kroppen gennem svedens fordampning fra huden, men kamelen er, modsat andre pattedyr, i stand til at hæve sin kropstemperatur fra 34 grader celsius til 41 grader celsius uden at få febersymptomer. Kamelen vil således først begynde at svede, når kropstemperaturen overstiger 41 grader, og væsketabet kan dermed minimeres væsentligt.
Normalt vil der hos pattedyr også finde et større væsketab sted gennem urin og fæces, men også her sparer kamelen på vandet ved at koncentrere sine efterladenskaber. En kamel kan tåle et væsketab på ca. 30% af sin kropsvægt. Sammenlignet vil et menneske fungere dårligt ved væsketab svarende til blot 5-10% af legemsvægten.

Kamelens fødder består hver af to tæer med trædepuder, som kan bredes ud, så kamelen let opnår fodfæste i løst sand. Kamelens lange øjenvipper sidder i dobbelte rækker, de små uldhårede ører og de lange smalle næsebor, der kan lukkes, er en tilpasning, der beskytter dyret mod sand og støvpartikler i luften.

Kamelernes pukler er også en tilpasning til ørkenlivet. Modsat hvad mange tror, indeholder kamelens pukler ikke vand, men er derimod opbygget af fedt, som fungerer som en stor madpakke. Kamelerne kan på grund af puklerne gå 4-5 dage uden hverken vand eller føde. Fedtdepotet er placeret oppe på ryggen, hvor de også er med til at isolere kamelens indre organer mod solens varme stråler.

Den vilde baktriske kamel er i dag kristisk truet. Den primære trussel mod kamelerne er jagt. Når kamelerne vandre over grænserne ud af beskyttede områder, bliver der drevet jagt på dem primært for underholdning. I nogle beskyttede områder er den domesticerede baktriske kamel blevet udsat, hvilket skaber en stor konkurrence om den sparsomme fødegrundlag.

 • Længde

  225-345 cm.
 • Skulderhøjde

  180-230 cm.
 • Vægt

  300-700 kg.
 • Føde

  Græs, grene og blade
 • Levested

  Gobiørkenen

Drægtig

Hvor lang tid er den baktriske kamel drægtig?

Den baktriske kamel er drægtig i 360-440 dage.

Antal unger

Hvor mange unger føder den baktriske kamel?

Den baktriske kamel får 1 unge hvert andet år.

Status

Er den baktriske kamel truet?

Den baktriske kamel er kritisk truet i naturen.

Den baktriske kamel i Ree Park Safari

"...Vidste du, at den baktriske kamel kan drikke 110 l vand på bare 15 minutter?"

Nyfødt kamelkalv

I Ree Park Safari

I Ree Park Safari har vi Baktriske kameler. De er kritisk truet, så når der kommer kalve, er glæden stor blandt parkens dyrepassere og resten af staben. I 2017 var vi så heldige, at vores avlsflok fik to nye kamelkalve. Det er to små hunkavle, der har fået navnene Dagmar og Othello.
Oplev de nysgerrige kamelkavle på deres fold sammen med resten af flokken, eller kom højt til vejrs på et "ørkenskib", med en af vores dygtige trækkameler.

Asiatiske dyr

Velkommen til Fu Yuan - den lykkelige have i Ree Park. Nyd synet af dyrelivet fra Asien i spændende omgivelser klipper, vandfald og grotter.

På turen gennem det bambusklædte område møder du røde pandaer, asiatiske dværgoddere, nordkinesiske leoparder, baktriske kameler, bjerglori, gulstrubet mår, onager og påfugl.

 

 

Overblik over

fodringer

På kortet kan du få et overblik over, hvor de forskellige fodringer finder sted. 

Kort over fodringer

planlæg din dag

Dit program
18. august 2017
Der er ikke tilføjet noget til dit program endnu. Du kan planlægge hele din Ree Park dag ved at tilføje aktiviteter til dit program.
  Hent program

  Venligst rotér dit device

  Overblik over 

  fodringer

  Her på kortet kan du se hvor de forskellige fodringer finder sted.

  Afrika
  Nordamerika
  Asien
  Sydamerika
  Continents
  Parkmap