Sandkat - Find fakta om sandkatte her | Se dem hos Ree Park Safari

Sandkat

Dyr i afrika

Der er faktisk så få observationer, af den enormt sky sandkat i naturen, at man ikke er i stand til at vurdere, hvor mange sandkatte der findes. Der er dog ikke tvivl om, at mennesker trænger ind på dens naturlige levesteder, hvilket bringer forstyrrelser og sygdomme med sig.

Sandkat

Sandkatten lever i ørkener samt tørre stenede områder i det nordlige Afrika, Israel og på den Arabiske halvø. Med forskellige tilpasninger er sandkatten stærkt specialiseret til at leve i de ekstremt varme og tørre miljøer, hvor temperaturerne kan stige til over 50 grader om dagen, og falde ned til under frysepunktet om natten.

Sandkatten er sandfarvet med en lidt mørkere tone på ryggen og en lysere underside, der gør, at den falder godt sammen med omgivelserne, og derved kan kamuflere sig. Når sandkatten trykker sig mod underlaget og sidder helt stille, er den næsten usynlig for nogle af sine værste fjender, herunder sjakaler, ulve og rovfugle.

Om sommeren når det er varmest, er sandkatten mest aktiv om natten, mens den er dagaktiv om vinteren. Som hos stort set alle andre kattedyr lever sandkatten alene, og voksne individer mødes kun under parringstiden i marts og april måned.

Sandkattens føde består primært af små gnavere såsom springmus og ørkenrotter, men den tager også jævnligt både fugle, slanger, edderkopper, skorpioner, firben og andre små ørkenlevende dyr.

Trædepuderne på poterne er dækket af 2 cm. lange hår, der dels sikrer sandkatten et bedre fæste i tørt og løst sand, samt beskytter poterne mod det brandvarme underlag. Pelsen er tyk og tæt, og isolerer sandkatten mod både varme og kulde.

Sandkatten er et yderst sky dyr, som ydermere lever i svært tilgængelige leveområder. Der er faktisk så få observationer, af sandkatte i naturen, at man ikke er i stand til at vurdere, hvor mange sandkatte der findes. Der er dog ikke tvivl om, at mennesker trænger ind på dens naturlige levesteder, hvilket bringer forstyrrelser og sygdomme med sig.

 • Længde

  45-57 cm
 • Vægt

  1,5-3,4 kg
 • Føde

  Små gnavere, fugle, insekter og reptiler
 • Drægtighed

  59-63 dage
 • Højde

  20-30 cm

Drægtig

Hvor lang tid er sandkatten drægtig?

Sandkatten er drægtig i 59-63 dage.

Antal unger

Hvor mange unger får sandkatten?

Sandkattens får normalt 4 killinger, men kan få helt op til 8 stk.

Føde

Hvad spiser sandkatten?

Sandkattens føde består primært af små gnavere såsom springmus og ørkenrotter, men den tager også jævnligt både fugle, slanger, edderkopper, skorpioner, firben og andre små ørkenlevende dyr.

Sandkatten i Ree Park Safari

"...vidste du, at sandkattens trædepuder er dækket af 2 cm lange hår, som bl.a. beskytter poterne mod det brændvarme sand i ørkenen?"

Sandkatten

Ašot

Ree Park Safaris direktør, Jesper Stagegaard, er kørt til Billund for at hente den første af parkens to nye Sandkatte. Før nye dyr bliver lukket ind i parken, skal de gennem et karantæneforløb. Det sker for at sikre, at nyankomne dyr ikke bærer sygdomme, som evt. kan smitte resten af parkens dyr. Se her hvordan sandkatten Ašot tager imod sine nye, midlertidige omgivelser.

Afrikanske dyr

Afrika er det største kontinent i Ree Park. Her møder du bl.a. dyrenes konge, verdens højeste dyr og verdens hurtigste dyr.
Kontinentet er opdelt i 4 områder med hver sit særpræg og særlige dyr

Ovenfor kan du vælge dig ind på alle de Afrikanske dyr vi har i Ree Park Safari.

Katanga Hill - i løvernes rige

Tag turen ad den lange træbro op til Kopjen, de store klippeformationer på toppen af bakkerne i Katanga Hill. Herfra har du og dyrenes konge en fantastisk udsigt over græssavannen. Her kan løverne boltre sig på 1 hektar og de har rig lejlighed til at få rørt deres mægtige muskler i det kuperede område.

 

Græssavannen

På græssavannen møder du mange af de afrikanske dyr, bl.a. giraf, sort næsehorn, struds, zebra, gnu og mange andre fascinerende arter. Du har mulighed for at komme med ind på savannen med én af parkens land rovere. Eller du kan tage en vandretur langs det 10 hektar store område.

 

Busksavannen

Mød danmarks eneste geparder, verdens hurtigste dyr, på busksavannen. Her har de et stort område, hvor de kan spejde langt, præcis som de er gode til, når de store vidder på savannen skal overvåges for byttedyr og potentielle trusler.

Naboerne, de afrikanske vildhunde er ikke nær så hurtige. Til gengæld kan de løbe utrolig langt og samarbejde på en kompleks og effektiv måde.

 

Skovsavannen

Med udsigt til den afrikanske savanne og bongoantilope anlægget ligger den nye Skovsavanne voliere. Det er et helt nyt fuglevoliere, hvor du som gæst går kan gå helt ind til fuglene, der går frit i anlægget. Her kommer de smukke fugle hornravnen og krontranerne til at gå, og der vil løbende komme flere dyr til. Via en sti går du igennem anlægget, og det er lavet sådan, at du kan komme tæt fuglene i den ene ende af volieren, samtidig med, at fuglene får mulighed for være i den bagerste del, hvis de ønsker at trække sig.

Mød bongoantiloper og penselssvinene tæt på skovsavannen og geparderne. Her har de både adgang til et dejligt skovareal og kan få lov at stikke trynen i mudderet. Det går ikke stille for sig!

Ree Park Safari har selvfølgelig mange flere dyr fra Afrika, som også kan se ovenfor: Eland Antilope, Stor Flamingo, Østafrikansk Krontrane, Marabustork, Nubisk Ged, Rosa pelikaner, Sandkat, Afrikansk Sporeskildpadde, Den Afrikanske Struds, Defassa Vandbuk, Zebra Mangust, Grå Jaco, Impala og Penselsvin.

Prøv en Land Rover Safari

Overblik over

fodringer

På kortet kan du få et overblik over, hvor de forskellige fodringer finder sted. 

Kort over fodringer

planlæg din dag

Dit program
18. august 2017
Der er ikke tilføjet noget til dit program endnu. Du kan planlægge hele din Ree Park dag ved at tilføje aktiviteter til dit program.
  Hent program

  Venligst rotér dit device

  Overblik over 

  fodringer

  Her på kortet kan du se hvor de forskellige fodringer finder sted.

  Afrika
  Nordamerika
  Asien
  Sydamerika
  Continents
  Parkmap